H e e m k u n d i g e   v e r e n i g i n g

 

Activiteiten

2017

 

 

Zaterdag
9 september


Open Monumentendag 2017     
Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’.
De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.
‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

startplaats Silvolde, meer info volgt.

Zaterdag
7 oktober


JEEP-Willy
Lezing door Leo Mariët
Toen de Tweede Wereldoorlog vorm begon te krijgen, zocht het Amerikaanse leger een nieuw, lichtgewicht voertuig voor off-road gebruik. verschillende testen met de prototypes, werd de Willys MB uitgekozen als beste. Op 23 juli 1941 gaf het Amerikaans leger de opdracht voor de productie van de Willys.
Nadat Amerika zijn strijdkrachten grotendeels terugtrok uit Europa, zijn veel Willys-jeeps op veilingen verkocht aan particulieren. Van deze geveilde exemplaren rijden er nu nog een groot aantal rond als nostalgisch voertuig.

Locatie:  Grandcafé  ‘De Buurman’
Aanvang: 13.00 tot 16.00 uur