H e e m k u n d i g e   v e r e n i g i n g

 

Activiteiten

2018

 

 

zaterdag
8 september


Open Monumentendag 2018

Thema;  “In Europa”  Netterden is de startlocatie.    
 
Monumentenkrant 2018

woensdag
24 oktober


Wegenbouwbedrijf Jaartsveld

Vanaf 1859 was er een stratenmakersbedrijf Jaartsveld in Silvolde.
Gerardus Johannes Jaartsveld was afkomstig uit Bergh en kwam in dienst bij stratenmaker Wiggelder. Hij ging er ook in de kost en trouwde een dochter. Zo werd het bedrijf verbonden aan de naam Jaartsveld. Tientallen jaren was het vooral straatwerk in de verre omtrek. Na de eerste wereldoorlog kwamen de eerste stoomwalsen in het bedrijf. De familie en het bedrijf waren nauw betrokken bij de Silvoldse gemeenschap. Zo was de laatste directeur Jan Jaartsveld oprichter van Old Sillevold en jaren voorzitter van Silvolds Belang.

Op de bijeenkomst houdt Ellen Labree-Jaartsveld, dochter van Jan Jaartsveld, een presentatie over de boeiende geschiedenis van deze echte Silvoldse onderneming met in de hoogtijdagen honderden werknemers.

Dinsdag
13  november


Lezing:
Mijn jongensjaren op en rond de boerderij

 

Hoe ik opgroeide in het Vragender van de jaren ‘40

 

Kom je met Jan Hofstad aan de praat dan duurt het nooit lang of zijn liefde voor het oude boerenleven komt ter sprake: “Ik kom van de boerderi-j en daor bun ik trots op.” Ooit schreef hij het uit in zijn boek “Vrogger in Vraogender”.

Mooi is hoe Jan als bioloog en liefhebber van al wat groeit en bloeit, de verhalen plaatst in het ons zo vertrouwde Achterhoekse landschap. Terwijl je naar hem luistert, is er  zoveel herkenning. Jans verhalen zijn een aaneenschakeling van beelden en herinneringen aan de schooljaren, spellen en spelen, nieuwjaar winnen of kattenkwaad. Vanzelf komen ook de serieuze aspecten van het boerenbedrijf voorbij en de noeste arbeid die nodig was om een bestaan te vinden. Een avond dus vol ‘aha erlebnisse’ die raken aan eigen ervaringen.

Joop Kraan zorgt voor de beelden die het verhaal van Jan ondersteunen. Bovendien leest hij fragmenten voor uit Jans boek.

 


2019

 

 

 

 

Maandag
14 januari


Lezing:
Een avond met Bernard Dorrestijn over de Heerlijkheid Lichtenberg.

Aanvang: 19.30 uur

Locatie: Grandcafé ‘De Buurman’.


donderdag
 14 februari


Jaarvergadering met lezing.
"De Silvoldse zon- en sterrenhemel in 2019 en in de toekomst"
door Liesbeth Bisterbosch
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Grandcafé ‘De Schuylenburgh’.

Woensdag
20 maart


Lezing over kasteel Wisch
door Aggie Daniëls
Huis Wisch in Terborg is een uniek monument met een prachtige parktuin en een eeuwenlange geschiedenis dat wordt bewoond door de laatste telg van vijf generaties Van Schuylenburch, door huwelijk nu Vegelin van Claerbergen. Des te opzienbarender is het dat er, in tegenstelling tot alle kastelen in Nederland, géén enkele echte publicatie over bestaat, zelfs geen folder. En ook niet over kasteel Ulenpas in Hoog-Keppel en kasteel Schuilenburg (verwoest in WO-II) in Silvolde die ook tot hun bezit horen. Deels komt dit door de aard van de  bewoners die liever wat op de achtergrond blijven. Met een beetje toeval en geluk kwam Daniëls in contact met de familie en noteerde hun verhalen. Huis Sinderen en de heerlijkheid Lichtenberg, die ook tijdelijk in hun bezit waren, kregen een klein hoofdstuk net als de vele belangrijke en interessante families zoals Van Herzeele, Van Limburg Stirum en Boetzelaer waarmee ze trouwden. Die woonden (soms nu nog) in mooie landhuizen in onder andere Wassenaar, Noordwijk en Bilthoven die ze voor dit boek fotografeerde.

Aggie Daniëls belicht veel aspecten van het kasteel en haar bewoners. Ze interviewde betrokkenen en kreeg foto’s van hen. De site www.delpher.nl leverde ook veel informatie op. Met citaten uit brieven van de familie, die ze zo gelukkig was in de archieven te vinden, typeert ze de visie van de bewoners op het leven, het landgoed, reizen, huurders, de jacht en bijvoorbeeld belasting betalen. Ook onderzocht ze hun projecten zoals een schapenfarm in Chili. Ze was er niet naar op zoek maar kwam toch enkele intrigerende zaken tegen…

Aanvang: 19.30 uur

Locatie: Grandcafé ‘De Buurman’.

Dinsdag
4 juni


Zomeractiviteit: