OPEN MUNUMENTENDAG 2024

BONTEBRUG zal dit jaar een grote rol spelen tijdens Open Monumenten Dag 2024 op 14 september.

Bontebrug is een dorp in de gemeente Oude IJsselstreek in de provincie Gelderland in Nederland. Het ligt aan de oostkant van de Oude IJssel ten zuiden van Silvolde. Aan de overzijde ligt Ulft. De bewoners zijn wat winkelen en recreatie betreft op Ulft gericht. Bontebrug heeft de Silvoldse postcode 7064, en ligt daarom 'in' Silvolde.
Bontebrug telde per 1 januari 2015 182 inwoners (174 in 2014).Sinds 1 januari 2005 behoort Bontebrug bij de nieuw gevormde gemeente Oude IJsselstreek als de buurt Nieuwdorp Bontebrug in de wijk Silvolde-Terborg.

Geschiedenis

Vroeger hoorde Bontebrug bij de gemeente Wisch, tegenwoordig bij de gemeente Oude IJsselstreek. Bontebrug heeft omstreeks 1967 ook een tijd de naam Nieuwdorp gedragen. Dit gaf echter verwarring en is weer veranderd naar Bontebrug.

De gereformeerde Bontebrugkerk stamt uit 1949, met een toren uit 1952. Daarnaast heeft het dorp een protestants christelijke basisschool voor Jenaplanonderwijs, de Bontebrugschool.

Vroeger was er in het dorp een kleine bakkerij annex winkel, een tolhuis en een café. De winkel is er nog steeds in originele staat en deze is open op vrijdag en zaterdag.

 

ANHOLT
Net als de Bonte Brug staat ook Anholt centraal op zaterdag 14 september.

Anholt is een (voormalige zelfstandige) stad in Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens, nabij Gendringen. Het maakt deel uit van de gemeente Isselburg. Direct ten westen van Anholt staat sinds 1961 een fabriek van Trox GmbH, een intussen groot, wereldwijd opererend concern, dat ventilatie-, airconditioning- en luchtbehandelingssystemen produceert en verhandelt. Een filiaal van dit bedrijf staat te Spijk, direct aan de andere kant van de Nederlandse grens.

In 1169 was voor het eerst sprake van een Heer van Anholt, die vermeld staat in het leenboek van de bisschop van Utrecht. Deze eerste aanwijsbare Heer van Anholt was Stefanus I van Zuylen (1234 - 1249). Anholt ontwikkelde zich tot de Heerlijkheid Anholt en wist een rijksonmiddellijke status te verwerven. Op 25 mei 1347 verleent Stefanus IV van Zuylen (1313 - 1347) stadsrechten aan het gebied van stad en kasteel Anholt.

De Heren van Anholt waren van 1234 tot en met 1402 de graven van Zuylen, van 1402 tot en met 1641 de graven van Bronkhorst-Batenburg, en sinds 1641 de vorsten van Salm (1743 van Salm-Salm). De Stad Anholt werd omgebouwd tot vestingstad. Drie waltorens, een stadsmuur, grachten, en stadswallen boden veiligheid aan de stad in onrustige tijden. Van de historische bebouwing is sinds de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog niet veel overgebleven.

Anholt is vooral bekend door Kasteel Anholt. De heren van Anholt regeerden ook in delen van Nederland, zoals van Dinxperlo, Aalten en Bredevoort. De huidige kasteelbewoners, de vorsten van Salm-Salm, hebben in 2020 nog gronden in het plaatsje Breedenbroek. Het kasteel herbergt een museum en een hotel.

• De Ratskeller is het oude raadhuis van de stad Anholt. De bovenverdieping is anno 2009 nog in gebruik ten behoeve van het stadsbestuur van Isselburg. De benedenverdieping wordt gebruikt als horecagelegenheid.[1] Het gebouw dateert uit 1567 en is als een van de weinige historische gebouwen van het oude stadscentrum gespaard gebleven in de Tweede Wereldoorlog.

• De neo-romaanse Pancratiuskerk dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. De beide torens van de kerk zijn vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse Wehrmacht vernietigd.

• De Anholter Windmolen is gebouwd in 1747.

• In de nabijheid van Anholt ligt op de Duits-Nederlandse grens het uit de 14e eeuw daterende Huis Hardenberg.

Noteer de datum alvast in je agenda, er zal op 14 september van alles te beleven vallen.