Struikelstenen 

 

Struikelstenen in Oude IJsselstreek

Meer informatie op: https://struikelstenen-oudeijsselstreek.nl

In navolging van veel plaatsen in Nederland heeft een initiatiefgroep het plan opgevat om ook in de gemeente Oude IJsselstreek zogenaamde struikelstenen (Stolpersteine) in het trottoir te laten plaatsen ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers van de naziterreur. Het betonnen steentje van 10 x 10 cm is bedekt met een dun messing plaatje. Erin zijn de gegevens geprint van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden en de naam van het kamp waar het slachtoffer is vermoord. De Duitse kunstenaar en bedenker Gunter Demnig en zijn team hebben vanaf het jaar 2000 bijna 75.000 koperen gedenksteentjes in meer dan 20 landen aangebracht. In Nederland liggen ongeveer 6.000 struikelstenen. Demnig noemt de stenen Stolpersteine, omdat je er met je hoofd en hart over struikelt en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Um den Stein lesen zu können, muss man sich vor dem Opfer verbeugen’

In april 2020 is uit de initiatiefgroep de Stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek gevormd. In de stichting nemen vertegenwoordigers deel van de heemkundige verenigingen ADW, Old Sillevold en OVGG. Namens Old Sillevold hebben Marcel van Berkum en Els Kraan zitting in het bestuur. Er is nauw overleg met de gemeente.

Door de leden van de stichting is in de afgelopen tijd intensief onderzoek gedaan naar de omvang van de joodse gemeenschap en de lotgevallen tijdens de oorlog. Dit gebeurt door het raadplegen van archieven, maar ook door gesprekken met nabestaanden wereldwijd en oudere inwoners. Begin 2021 is het onderzoek afgerond en zijn de plaatsen van de struikelstenen in de kernen van de gemeente in kaart gebracht. De meeste joden woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Terborg. Daar was op Silvoldseweg 22 een synagoge. Op maandag 19 april 2021 worden op 8 locaties in Terborg 17 struikelstenen gelegd. Daarna volgen Varsseveld (2 stenen). Westendorp (1 steen) en  Silvolde (3 stenen). In Silvolde komen drie struikelstenen te liggen in de Heuvelstraat ter nagedachtenis aan Ella, Rosa en Godfried Wolf, die op huisnummer 13 woonden. Voor het plaatsen in Silvolde is nog geen datum gepland vanwege de ingrijpende renovatie van de straat.

Op maandagavond 19 april organiseert de stichting tevens een informatieavond in de Georgiuskerk in Terborg. Naast struikelstenen laat de stichting op drie plaatsen in Gendringen, Terborg en Varsseveld zogenaamde struikeldrempels plaatsen met historische informatie over de betreffende locatie. Ook wordt er een boek over het onderwerp uitgegeven.

In welke vorm de initiatieven doorgang vinden is afhankelijk van de coronamaatregelen.

Het plaatsen van struikelstenen en -drempels is geheel afhankelijk van financiële bijdragen van particulieren en bedrijven. In de afgelopen tijd zijn er enkele donaties gedaan

De stichting heeft een folder en een website gepubliceerd met de mogelijkheid om een donatieformulier in te vullen.

 

Mail:           info@struikelstenenoudeijsselstreek.nl

Website:    https://struikelstenen-oudeijsselstreek.nl